ATAN FİLTRASYON SİSTEMLERİ SAN ve TİC. LTD. ŞTİ.

AFS - Frucosol-SF5000 - KIZARTMA YAĞI FİLTRE CİHAZI

Frucosol-1.jpg

Yağ filtresi makinesi, yağdaki kirleri ve mikro partikülleri gidererek, bu şekilde daha az bozulma elde eder ve çok fazla yağ tasarrufu sağlar. Yemekleri kızartırken yağın üzerinde kalıntılar kalır; filtre makinemiz bu sorunu çözecek ve yağ çok hızlı bozulmayacaktır.

Yağ temizleyicinizi, kirlilik içermeyen ve mümkün olan en iyi koşullarda tekrar kullanıma hazır hale getirin. Yiyeceklerin kalitesini artırır ve paradan tasarruf etmenize yardımcı olur.

Yağ filtresi makinesini kullanarak yağı çok sık değiştirmenize gerek kalmaz, bu işçilik %50 ve %60'a düşer. Paslanmaz çelikten imal edilmiştir ve kullanımı kolaydır. Her gün yiyecek kızartan herhangi bir işletme için idealdir.

FRUCOSOL - SF5000 Teknik Özellikleri

Filtrasyon Debisi:      20 litre/dk

Elektrik Tüketimi:      750 Watt

Kapasite:                  30 Litre

Elektrik Faz Gerilim:  230-110/50-60 Hz

Net Ağırlık:               30 Kg

Boyutlar (UxGxY):     610 x 380 x 390 mm

Frucosol-4.jpg
Frucosol-3.jpg
Soru:
Fritöz yağı derin kızartma sırasında köpürüyorsa, yine de kullanılabilir mi?

Cevap:
Kızartmada köpürme yaygındır. Yağ sıvı olmasına rağmen, yağda nem olmadığı için kuru ısıda pişirme yöntemidir. Yiyecekler kızgın yağın içine bırakıldığında yiyeceklerin içindeki nem buharlaşmak üzere yüzeye çıkar. Bu, yağın karakteristik olarak köpürmesine neden olur ve bununla ilişkili nem, nişasta ve kirlilikler geride kaldığında yüzeyde bir köpük oluşturabilirler.

"İyi kullanım" hakkında konuştuğumuzda, aslında iki şeyden bahsediyoruz: güvenlik ve kalite. Gıda güvenliği açısından köpük, yağda başlı başına bir sorun olduğunu göstermez. Bununla birlikte, yağın zamanla iyi kullanıldığının bir işaretidir. Yaşlanma ve tekrarlanan kullanımla, yağda ekşi tatlar oluşabilir ve yapısı bozularak daha az etkili hale gelir. Köpük, yağın filtrelenmesi gerektiğinin ve tamamen geri dönüştürülmesi ve yeni yağ ile değiştirilmesi gerekebileceğinin bir işaretidir. Yağın bozulmasını izlemek için piyasada bulunan bir test kiti kullanabilirsiniz.

Köpürmeyi önlemek ve yağınızın ömrünü uzatmak için yapabileceğiniz bazı basit şeyler var:

* Derin kızartma için özel olarak tasarlanmış bir yağ kullanın.
* Hırpalanmış ve panelenmiş ürünlerin fazla kaplama içermediğinden emin olun.
* Patates kızartması gibi yüksek nemli ve uzun süre pişen ürünleri önce daha düşük bir sıcaklıkta ve sonra daha sıcak bir fritözde gevrek olarak haşlayın.
* Yağı aşırı derecede ısıtmaktan kaçının (ideal olarak 190 C derecenin altında).
* Sepetler arasında geride kalan parçacıkları atın.

*** Sık sık filtreleyin.
Frucosol-2.jpg

Yemeklik yağlar ve kızartmalarda kullanılan yağlar birkaç kez kullanıldıktan sonra, içerisinde insan sağlığına zarar verecek artıklar, partiküller barındırmaya başlarlar.

Bu artık ve partiküllerin filtrelenerek kızartma veya yemeklik yağın içinden alınması gerekmektedir.

Biz Frucosol SF-5000 Yemeklik ve Kızartmalık Yağ Filtrasyon Ünitesini bu amaçla satıyoruz.

Bu cihazla kullanılmış yağlarınızı filtreleyebilir ve bu yağların içinde büyük parçacıklar şeklinde ve gözle görülmeyen ölçülerde partikül ve artıklardan korunmuş olursunuz.

İnsan sağlığının korunması ve yemeklerinizin daha lezzetli olması için, yağın sağlıklı bir şekilde birkaç kez daha kullanılabilmesine olanak sağlanması için Frucosol SF-5000 Yağ Filtrasyon Cihazını kullanın.

Kızartma Yağı Yönetmeliği Nedir?

Kızartma yağının sağlığıyla kalitesinin sağlanması ve korunması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından “Kızartma Yağı Yönetmeliği” yürürlüğe konuldu. Bu yönetmelik, gıda maddelerinin üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinde kullanılan katı ve sıvı yağlarının denetimini ve sağlığını kapsıyor.

Günümüzde en çok tercih edilen ve tüketilen yiyeceklerin başında gelen kızartmalar, doyuruculuğu ve hızlı hazırlanması sayesinde endüstriyel mutfaklarda daha fazla tercih ediliyor. Sıklıkla kullanılan bu ürünler, sağlık konusunda akıllarda soru işaretleri oluşturabiliyor. Özellikle de kullanılan kızartma yağının kalitesi, asit ve polar dengesi gibi yağ sağlığını etkileyen faktörlere tüketiciler daha fazla dikkat etmeye başladı.

Kızartılmış ürünlerin bu kadar popüler olması aynı zamanda bu ürünlerin sağlıklı süreçlerde hazırlanıp hazırlanmadığı konusundaki soruları da daha popüler hâle getiriyor. Yüksek sıcaklıktaki kızartma yağının içerisinde pişen besinlerde, kalite ve değer bakımından değişiklikler meydana gelebiliyor. Özellikle uzun süre yüksek sıcaklığa maruz kalan ve yanan kızartma yağları, insan ve çevre sağlığı konusunda olumsuz etkilere yol açabiliyor.

“Kızartma Yağı Yönetmeliği” kapsamında belirlenen kızartma yağı sağlığını ve kalitesini içeren maddeler kısaca şu şekildedir:

  1. Kızartma yağının sıcaklığı (ºC) ≤ 180 olmalıdır.
  2. Kızartma yağında polar madde (%) ≤ 25 sınırını geçmemelidir.
  3. Kızartma yağının asit sayısı (mg KOH/g yağ) ≤ 2,5 olmalıdır.
  4. Polar madde veya asit sayısını aşmış olan kızartma yağları atık grubunda değerlendirilecek ve bir daha kullanılmayacaktır.
  5. Atık kızartma yağları Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğine göre toplanılarak geri kazandırılır ya da bertaraf edilir.

Otel, kafe, restoran, catering gibi işletmelerde kullanılan kızartma yağların kullanımının sıklığı insan sağlığı açısından önemlidir. Uzun süre kullanılan kızartma yağlarında polar maddeler artmaktadır. Artan polar madde sayısı, kızartma yağının kanserojen etki kazanmasına neden olur. Kızartma yağı kullanan işletmelerin, kullandıkları kızartmalık yağların toplam polar madde (TPM) ölçümlerini düzenli aralıklarla yaptırmaları gerekmektedir. Ölçümler sırasında kullandıkları kızartma yağlarının kullanım ömrü hakkında bilgilendirilmelerde bulunmaları gerekmektedir.

Yürürlüğe giren “Kızartma Yağı Yönetmeliği” sayesinde, kızartmalık atık yağların çevreye ve insana verdiği zararların önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Aynı zamanda atık kızartma yağının biodizele geri dönüşümünün sağlanması da bu yönetmeliğin hedefleri arasındadır.